Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo

PETIDA sodeluje v projektu SKUM – Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Nosilec projekta je Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, v konzorciju pa sodelujejo še: Filozofska fakulteta in Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod RS za šolstvo, Pedagoški inštitut in 26 vzgojno-izobraževalnih zavodov, izbranih iz različnih krajev po Sloveniji, po celotni vertikali.

Sodelavci projekta so umetniki in kulturne institucije.

Cilji projekta so:

 • Razvoj otrokovih sporazumevalnih/komunikacijskih zmožnosti
 • Spreminjanje didaktičnih pristopov
 • Oblikovanje vrtca/šole kot kulturno-umetniške institucije

Projekt podpira koncept vzgoje preko umetnosti. To pomeni, da pri otrocih in mladostnikih skozi umetniške izkušnje, v katere vstopajo  kot opazovalci ali ustvarjalci, spodbuja občutljivo, radovedno vstopanje v svet in razumevanje sveta ter tudi določenih kurikularnih oziroma učnih vsebin. Pri tem je dodana vrednost projekta sodelovanje s kulturnimi institucijami in umetniki, ki vstopajo v pedagoški prostor in s svojstvenimi pristopi vnašajo kreativne, inovativne načine uresničevanja ciljev rednega kurikula, angažirajo tako otroke in mladostnike kot vzgojitelje in učitelje ter odpirajo prostor za drugačen način poučevanja, drugačne poglede in nova doživetja.

Zavod PETIDA v projektu sodeluje kot vsebinski koordinator v okviru Filozofske fakultete in nudi vsebinsko podporo pri snovanju vsebin VIZ-om iz SV regije (Koroška, Štajerska in Prlekija), ki jih koordinira Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani: OŠ Koroški jeklarji, Gimnazija Slovenj Gradec, Srednja zdravstvena šola Slovenj Gradec, Vrtec Ivana Glinška Maribor, OŠ Borcev za severno mejo, Srednja šola za oblikovanje Maribor, Srednja lesarska šola Maribor, Vrtec Ljutomer, OŠ Stročja vas, OŠ Sveti Tomaž, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.

Preko PETIDE z VIZi sodelujejo tudi umetniki z različnih področij umetnosti: vizualna, knjižna, plesna, glasbena, uprizoritvena, film, fotografija in multimedija.

Več na uradni spletni strani projekta: www.skum.si

AKTUALNO SKUM

VOŠČILO

                                       …
Preberite več

Petida je sodelovala na XIII. simpoziju o razvoju področja intervenc s pomočjo konja, ki ga je organiziral Zavod Nazaj na konja

Petida je sodelovala na XIII. simpoziju o razvoju področja intervenc s pomočjo konja, ki ga je organiziral Zavod Nazaj na…
Preberite več

Petida je sodelovala na posvetu Dvig kulturnega kapitala dijakov poklicnih in strokovnih šol

Petida je sodelovala na posvetu Dvig kulturnega kapitala poklicnih in strokovnih šol, ki so ga organizirali Center RS za poklicno izobraževanje,…
Preberite več

KONTAKT

Telefon: +386 (0)31 656 974 (Petra Štirn Janota)

E-pošta: petra.stirn@petida.si

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo

  Oblikovalec logotipa: Aleksander Nišavić 

  Oblikovalec simbolov: Miha Artnak

  Oblikovalka spletnega mesta: Nataša Poberžnik

  Avtor fotografij: Tadej Bernik