PETIDA je izvedla kreativno delavnico v ALTRI

27.11. 2018 sta Tadej Bernik in Petra Stirn Janota na povabilo pesnice Alje Adam imela foto delavnico z udeleženci ALTRE Prevalje.

Na delavnicah smo uporabili fotografijo kot medij za predstavitev sebe in svojih občutkov. V prvem delu delavnice so udeleženci na podlagi fotografij, ki so jih prinesli od doma, predstavili sebe: zakaj so izbrali fotografijo, kaj na njej jim je pomembno, kako se ob njej počutijo, … nato smo tudi ostale, ki so poslušali predstavljeno zgodbo, povabili, da podelijo, kako njih fotografije nagovarjajo, na kaj jih spominjajo, kaj jim izstopa.

V drugem delu smo udeležence povabili, da skozi fotografijo izrazijo svoja občutja oziroma doživljanja – prijateljstvo, veselje, žalost in jezo.

Udeleženci so bili pri fotografiranju zelo kreativni. Kljub temu, večinoma niso imeli nobenih izkušenj in so bili negotovi, če bodo zmogli fotografirati, so kasnje, ko smo jim na kratko predstavili tehniko fotografiranja, zelo dobro delali v paru in metaforično preko fotografije izražali svoja občutja. 

Na delavnici je bilo prisotnih 5 udeležencev, ki obiskujejo center ALTRA. Fotografija  se je zanje  izkazala kot zelo uporaben medij, ki jim omogoča, da preko zgodbe, skozi metaforo izrazijo sebe, svoje doživljanje drugega in sveta in da so pri tem, ko so premagali svojo negotovost glede tehničnega znanja, uživali.